Lena's Växter

Välkomna till min "gröna" blogg. Jag som startat denna blogg heter Lena och mitt största intresse är det mesta som har med växter, blommor och annat grönt att göra. Jag har väl begåvats med vad som kan kallas gröna fingrar och sysslar en hel del med blommor och annat. Dels har jag det som yrke, dels så pysslar jag med det hemma. Jag har startat denna blogg för att kunna dela med mig av min kärlek till växter samt även kunna ge tips och råd. Det kring trädgård så väl som krukväxter inomhus. Sedan kommer det så klart även komma andra inlägg som rör min vardag och mina andra intressen. 

Privat är jag gift och det sedan många år tillbaka. Vi har två vuxna barn tillsammans, som för länge sedan flyttade hemifrån. Vi bor i ett lite mindre samhälle, men har nära in till stora staden. 

Trädgårdsskötsel för nybörjare - 10 tips

7 Jul 2023

Ny på trädgårdsarbete? Bläddra i vår lista med tips och tips om att komma igång, så, plantera och skapa vilda livsmiljöer.

Trädgårdsarbete är roligt och givande. Vad kan vara trevligare än att äta mat du har odlat själv eller äta en kvällsmåltid på uteplatsen omgiven av doften av doftväxter du har odlat? Det kan vara svårt att veta när och hur man ska starta en trädgård, men vi är här för att guida dig genom processen.

Lär känna din trädgård

Innan du börjar är det en bra idé att lära känna din trädgård. Kontrollera den– är den i söderläge eller mot norr? Att veta var solen träffar marken hjälper dig att bestämma vad du ska odla var. Det är också värt att veta vilken jordtyp du har. Ta en titt på vad som växer – kamelia, magnolia och pieris kommer att berätta för dig att jorden är sur, medan frånvaron av dessa tyder på en mer alkalisk jord. Att göra ett jordtest hjälper dig ytterligare att känna till din jord och därför vilka växter du kan odla.

Planera din trädgård

Att sitta ner och planera sin trädgård är en bra utgångspunkt. På så sätt kan du komma på vad du ska odla var, snarare än att ryckas med på trädgårdscentret och sluta med ett virrvarr av växter som inte ser bra ut tillsammans och kanske inte passar dina odlingsförhållanden. Planering kommer också att göra det möjligt för dig att använda färg och struktur på ett klokt sätt, vilket hjälper dig att skapa en trädgård som ser bra ut under hela året.

Lär dig att plantera

Att plantera dina växter ordentligt kommer att säkerställa att de växer bra och lever under lång tid. Se till att du tar dig tid att rensa ogräs och förbereda jorden innan du planterar, och lägg till kompost eller gödningsmedel vid behov. Om du är osäker på hur du planterar något, leta efter instruktioner på nätet istället för att bara hoppas på det bästa. Träd som planterats för djupt kommer aldrig att trivas, och rotklumpar som sitter stolta över markytan kommer att torka ut snabbt, vilket leder till att plantan slutligen dör.

Mata och vattna plantorna regelbundet

Att veta när och hur man vattnar växter är skillnaden mellan att de lever och dör. Som en allmän regel, vattna rotklumpen snarare än bladen, eftersom det är rötterna som absorberar vattnet. Att blötlägga rotklumpen varje vecka är bättre än att vattna lite varje dag. Utfodring är också viktigt - i allmänhet bör du titta på utfodring var fjortonde dag under växtsäsongen (det är våren och sommaren), även om du kommer att behöva mata mer om du odlar i behållare.

Börja smått

När du startar ett nytt grönsaksland eller kolonilott kan det vara frestande att ta på sig allt på en gång. Det är mycket bättre att göra lite i taget. Du kan enkelt täcka områden du inte vill odla med kartong eller svart plast, för att stoppa ogräs att växa, samtidigt som du arbetar på en annan yta.

Håll ett öga på skadedjur

De flesta skadedjur i trädgården gör inte mycket skada på växterna och kan lämnas ifred - det finns massor av naturliga rovdjur som kommer att hålla dem i schack. Men ibland kan skadedjurspopulationer bli ett angrepp, och du måste agera. Att hålla utkik efter ett ökande antal skadedjur som bladlöss, sniglar och sniglar kommer att hjälpa till att hålla dina växter säkra och spara dig mycket hjärtesorg.

Använd kompost

Att kompostera köks- och trädgårdsavfall är bra för miljön, djurlivet, din handväska och även din trädgård. Låt avfallet brytas ner i ett år och använd det sedan som en kompost runt basen av växter i din trädgård och grönsaksplats.

Var inte rädd för att beskära

Att beskära växter kan verka som ett skrämmande jobb, men om du lär dig hur du gör jobbet ordentligt kommer du att belönas med växter som ser bra ut, växer bra och de kommer sannolikt att blomma och frukta bättre också. Nyckeln till framgångsrik beskärning är att veta när man ska beskära och följa anvisningarna om hur man gör snitten och formar växten.

Var snäll mot vilda djur

Många av dem som är nybörjare i trädgårdsarbete ser vilda djur som fienden - insekter och deras larver avlövar växter, fåglar äter vår frukt och möss knaprar våra ärt- och bönorfrön. Men djurlivet kan också vara användbart i trädgården. Fåglar äter en mängd olika skadedjur i trädgården, inklusive sniglar och sniglar, bladlöss och larver. Bin pollinerar våra matgrödor. En trädgård skulle inte vara hälften så trevlig utan dess vilda djur - från grodor och paddor till igelkottar, bin, fjärilar och fåglar. Att skapa livsmiljöer för dem och lära sig att dela din trädgård med dem, är nyckeln till att njuta av ditt utrymme.

Njut av din trädgård

Glöm inte att njuta av din trädgård. Se till att du tar dig tid att luta dig tillbaka och njuta av frukterna av ditt arbete. Skapa en sittgrupp där du kan sitta och läsa eller äta med vänner och familj. Plantbordar du kan njuta av från ett fönster och häng fågelmatare så att du kan titta på deras upptåg.

Fröer att så i maj

10 May 2022

Nu i maj månad är det dags att börja så. Det du kan så nu, i denna månad är gurka och squash, du kan dock så dem inne först och plantera ut dem då all frostrisk är över i början av juni.

Utomhus kan du så sallat, spenat, rädisor, morötter och ettåriga sommarblommor direkt i stora krukor eller balkonglådor.

Vissa grönsaksfröer är tåliga mot kyla och kan sås direkt i kökslandet när temperaturen nått över fem, sex plusgrader. Till dessa tuffingar hör spenat, bondböna, kålrot, palsternacka, rädisa och ärter. 

Det går bra att så egna sommarblommor inomhus för senare utplantering. Du så bland annat rosenskära, lobelia, blåklint, luktärt, solros och jungfrun i det gröna bland andra. 

Tillbehör vid sådd och förkultivering

21 Mar 2021

Du kan redan nu börja att så fröer inomhus, genom att förkultivera dem som det heter. Det innebär att du sår inne, driver upp dem till små plantor, som du sedan kan plantera ute. Det finns en massa bra tillbehör för att förkultivera fröer till blommor, grönsaker och kryddväxter. Bland vanliga tillbehör finns dessa:

  • Såkrukor
  • Odlingstråg
  • Pluggbrätten
  • Minidrivhus
  • Växtbelysning

De arter och sorter som kräver en förkultivering det är de som inte hinner växa till sig tillräckligt för att bjuda på blomning och skörd om de direktsås utomhus i vårt nordliga klimat.

Olika tillbehör har olika funktioner och ändamål. Så jag tänkte ge en liten guide över några av dem. En annan bra guide, för casino bonus, kan du hitta genom att klicka här.

Krukor för sådd och förkultivering

De krukor som du ska ha att så i, de måste alltid ha ett hål i botten så att vatten kan rinna av. De krukor som används för förkultivering av fröer brukar vara rätt så små, kring runt 8–9 cm i diameter. I dessa kan du sedan så ett till tre fröer, beroende på hur stora fröna är. Det är i dessa krukor som groning sker, alltså uppväxten av groddplantan med de så kallade hjärtbladen. När de sedan blir större ska de omskolas. Det betyder att ta upp roten och plantan för att plantera om i större krukor.

Odlingstråg för bredsådd

Det går även att använda dig av så kallade odlingstråg. I dessa kan du breda ut jord på en stor yta och sedan bara strö fröerna över. Sedan täcka över dem med jord igen. Bredsådd är bra att göra om du tänkt odla mycket av en sort och när fröerna som du ska så är mycket små. Är det extremt små fröer så kan du blanda dem med sand. När de kommit upp och börjar trängas med varandra, då är det dags att plantera om dem i större krukor, odlingslådor eller på den slutgiltiga växtplatsen.

Fröer som passar bra för bredsådd är bland annat dessa:

  • Basilika
  • Prydnadsgräs
  • Paprika
  • Chili
  • Tomat
  • Purjolök
  • plocksallat

Förkultivera med pluggplantor

En pluggplanta består av en liten stabil jordplugg fylld av rötter samt en liten planta ovan jord. Du kan driva upp pluggplantor genom att förkultivera i pluggbrätten, Rootmaster eller pluggboxar. Du fyller då alla pluggar med jord och sedan ett frö i varje plugg. Fördelarna med att förkultivera genom att driva upp pluggplantor är att du kan odla många plantor på liten yta och att de små plantorna är lätta att hantera vid omskolning eller utplantering.

Värme och belysning för sådd och fröplantor

Fröer tycker om att ha värme så att de gror på bra. Fröplantor som drivs upp inomhus under årets första månader kan även behöva tilläggsbelysning när det naturliga ljuset inte räcker till. Att skapa värme kan göras genom att ställa dem över ett element, på ett golv med golvvärme eller köpa en värmematta. När fröerna väl grott och det kommit upp en fröplanta så ska de dock stå svalt.

Tilläggsbelysning används när groddplantorna har kommit upp en bit. Bristen på ljus kan göra att plantorna drar iväg för snabbt på höjden och blir långa och rangliga. Extra belysning med lysrör eller en drivbänk med LED-lampor gör att plantorna växer i en lugnare takt och hinner stadiga och kompakta på vägen.

Förkultivera i minidrivhus

Idag är det möjligt att köpa ett så kallat minidrivhus som då ofta innehåller tråg, såkrukor eller pluggar, bricka för bevattning underifrån och lock med ventilation. I vissa paket ingår även värmematta och belysning. Du kan välja att köpa färdiga paket för förkultivering eller sätta ihop ditt eget minidrivhus för att skapa bästa förutsättningar för sådden.

Vattna sådder underifrån

Det bästa är att vattna frösådder underifrån. Då kan jord och rötter suga upp den mängd vatten som behövs och jorden hålls lagom fuktig. Bevattning underifrån skapar du genom att ställa krukor, tråg och pluggbrätten med hål i botten på en bricka eller annat underlag som du kan hälla vatten i.

Tips om du funderar på att skaffa växthus

13 Feb 2021

Om du har platsen för det, så är det inte fel att satsa på att ha ett växthus. Idag finns det ju dessutom många storlekar på ett växthus, så även du som har en lite mindre trädgård kan ha ett. Om du behöver ha lite extra slantar inför bygget av det, testa lyckan på ett casino genom att klicka här. Idag kan växthus även användas till mer än bara en plats för blommor och växter. Ett växthus kan även byggas som tillbyggnad till huset eller vara fristående hus.

Tillbyggnad eller fristående växthus?

Ett växthus kan som sagt antingen byggas som en fristående enhet eller som en tillbyggnad till huset. Oavsett vilket av det du väljer så finns det smarta och monteringsfärdiga byggsatser att välja mellan. Sedan kan du så klart bygga det helt på egen hand genom att handla hem det material du behöver från ett byggvaruhus. Vad som passar dig bäst beror på din budget samt vad du har tänkt odla i ditt växthus. Sedan kan det även tillkomma tillval som hyllor och bänkar, öppningsbara glaspartier i taket, armaturer och bevattningssystem.

Olika kvalitet på växthusen

Det finns som sagt många varianter av växthus och det gör att det även finns i flera prisklasser. Ofta är det dock så att ju billigare växthuset är, desto svagare är de profiler som håller samman huset. 

Den mest hållbara konstruktionen är tillverkad i aluminiumprofiler. Aluminiumprofilerna har också fördelen att de är i princip underhållsfria och kommer i flera olika färger. Men, träprofiler kan vara vackra och kännas mer genuina. Dock kräver de bra mycket mer underhåll.

När du ska placera ditt växthus så måste du ha en grund som den ska stå på. Det kan varaen hel gjuten platta, lecablock eller gjutna plintar. Det är viktigt att ha en stabil grund då den  fungerar som ett värmemagasin som fångar upp värmen på dagen och sprider det i växthuset under natten.

Växthus består ju av en mängd fönster som är i glas eller plast. Det klassiska är att använda sig av fönsterglas, men de olika plastalternativen blir allt vanligare. Ett alternativ är plexiglas som ger nästan samma transparens som ett vanligt glas.

Tänk även på att grunden måste vara mycket stabil. Sättningar i ramen kan leda till att växthuset blir skevt och det i sin tur kan leda till att glasskivorna spricker. Det problemet föreligger inte i samma utsträckning när det gäller plastglas.

Placering av växthuset

Placeringen av själva växthuset är bra att fundera på. Det är nämligen bra att sätta det där den fyller den allra bästa funktionen. Allra helst så ska det stå så att det får sol under större delen av dagen, men skugga under en period. Det bör även ligga på en plats som känns lättillgängligt för dig. Det ska ju vara lätt att få dit växter, jord, vatten med mera. Sedan ska du ju bära in grönsaker och annat in i huset. Då är det dumt om växthuset ligger allt för långt bort. 

Det vanligaste är att det inte krävs ett bygglov för växthuset, men det kan bero på ur detaljplanerna ser ut för området, hur nära grannen huset kommer att ligga och vilken storlek det blivande växthuset har. Om du är osäer så är det alltid bäst att kontakta kommunen för råd och fakta.

Bra att göra i trädgården - november

5 Nov 2020

Då är vi framme vid november och på en del håll har det redan kommit snö. Även om du kanske helst sitter inne och testar nya casinon, läs mer här, så finns det en del saker att pyssla med ute i trädgården, innan vintern är här på allvar. Skulle vädret däremot vara sämre, så är det helt ok att stanna inne och pyssla med lite annat.

Pyssla ute

Om du inte har plockat och gjort rent redskapen ännu, så är det hög tid att göra det nu, så att de inte blir liggande och rostar ute i trädgården. Förhoppningsvis har du redan tagit in vattenslangen och tömt den så väl som tömt tunnorna med regnvatten.

Är det lite löv på gräsmattan, kör över dem med gräsklipparen, de blir till fin gröngödsling när de finfördelas. Löv på gångar är bra att ta bort så ingen halkar. Lägg dem i komposten eller låt löven torka och bred dem över växterna som vinterskydd.

Gräv gärna om komposten innan den fryser till. Vattna om komposten är torr.

Klipp inte ner perennerna. Däremot ska jordgubbar och pioner klippas ner för att undvika blad- respektive pionmögel som övervintrar i bladen. Många perenner är oerhört vintervackra med sina fröställningar, dessutom samlas det lättare löv och snö bland stjälkarna och bildar skydd åt dem.

Skydda växterna

Om du har rosor, som är känsliga, kupa dem med luftig kompostjord, sand, torra löv och granris eller med barkmylla. Använd INTE täckbark, då de drar kväve ur jorden och kan bilda hårda iskakor runt rosens bas

Andra känsliga växter behöver också täckas med torra, luftiga löv och grankvistar.

Plantera och driva

Du kan nu plantera lökar, av bland annat tulpaner och du kan så länge marken är mjuk och grävbar även plantera lövfällande buskar och perenner

Vill du driva upp julblommor som amaryllis, hyacinter, jultulpaner och tazetter så kan du redan börja nu. Kolla av varje sort hur lång tid de behöver på sig så att de blommar lagom till julen.

Hjälp fåglarna att klara vintern

Våra fåglar ska vi vara rädda om. Se över dina fågelmatare och häng sedan ut dem då de blir kallare. Det är då det blir svårare för fåglarna att hitta mat. Se till att fortsätta mata dem om du börjar, för annars kommer fåglarna få det svårt att hitta nytt ställe. Fortsätt att mata fram till våren.

Hela klasar rönnbär är bra att lägga i frysen och sedan plocka fram till glädje för fåglarna senare under vintern när alla bären i träden redan är uppätna. Frusna rönnbär blir en fin julklapp till fåglarna.

Äpplen är det många fåglar som gillar, och särskilt trastar är förtjusta i frukten. Gör arrangemang av mossa, kottar, kvistar och äpplen, och byt ut äpplena allteftersom de blir uppätna.

Småpyssel

Passa på att samla material till att göra adventsdekoration av när marken ännu är bar. Du kan ta av mossa, vackra grenar och kvistar, kottar och gräsvippor. Passa också på att binda kransar till dörren. Kolla ljusslingorna nu så de fungerar sedan när det är dags att hänga upp ljusslingorna ute i trädgården.

Helger som Allhelgonadagen och allhelgonahelgen, Gustav Adolfs dagen och Fars dag infaller nu i november, även första advent infaller i år i november. Så varför inte satsa på att ha pysselkvällar inne och göra egna julkort, tomtar eller små, fina pappersänglar

Trädgårdstidningar och -böcker är inte fel att kura ihop dig i soffhörnan med, läsa, betrakta och låta dig inspireras inför kommande säsonger. Nu så här års börjar även frökatalogerna att dimpa ner. Så sätt dig ner och planera och dröm om våren och sommaren som kommer att komma.

Knäckig äppelpaj

1 Oct 2020

Jag brukar dels vinterförvara en del äpplen, dels frysa in av fallfrukten i klyftor. Perfekt att ta fram sen under höst och vinter för att laga paj eller göra äpplemos eller annat gott. Ett gott recept på äpplepaj ser ni ovan i videon. Sedan har jag en annan jag brukar göra. Se nedan.

Knäckig äppelpaj

Ingredienser
150 g smör
2 dl råsocker
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl vispgrädde
3 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk flingsalt
600 g äpplen
Till servering
grädde
vaniljsås

Gör så här
Sätt ugnen på 200°C.
Smält smöret i en kastrull tillsammans med råsocker, sirap och vispgrädde.
Ta från värmen och blanda ner havregryn, vetemjöl, bakpulver och flingsalt.
Dela, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg dem i en smord pajform.
Fördela smeten över.
Grädda i ugnen ca 30 minuter, tills pajen är gyllenbrun och knäckig.
Till servering: Servera med grädde eller vaniljsås.

5 misstag nästan alla gör i trädgården på hösten

16 Sep 2020

När hösten kommer så finns det saker att göra och det finns saker man bör låta bli att göra. Dock är det många som ändå gör vissa saker, för att de tror att det ska vara så. Här är de fem vanligaste misstagen många gör.

1. Klippa gräsmattan

Även om din gräsmatta inte är så grön och fin som under sommaren så betyder inte det att du ska strunta i den. Även under hösten måste den klippas en del. Klipp gräset så att det är ungefär en halv decimeter högt, då förhindrar du också att sorkar flyttar in.

2. Rensa ogräs

Även ogräset fortsätter växa även om hösten kommer. Dock är det nu främst kirskål och tistel som kommer. Så dessa bör du fortsätta rensa. 

3. Tänka framåt

Även om det är svårt att tänka på vårblommor när det är höst, så är det bra att under hösten plantera nytt inför våren som kommer. Du kan bland annat plantera vårlökarna redan nu. 


4. Slänga gammalt

Om du har ruttna grönsaker, släng dem! Annars kommer det en massa skadeinsekter som kan bli stora problem nästa odlingssäsong om du inte får bort det i tid.

5. Hålla fingrarna borta från beskärningen

Många tycker att det är perfekt att beskära träd och buskar så att de är trimmade och redo för vintern, men faktiskt bör du vänta med detta till våren kommer. Det beror på att om du gör det nu, under hösten så kan snittytorna på kvistarna utsättas för både regn och fukt vilket kan göra dem svårläkta och mer mottagliga för otrevligheter som svampangrepp.

Sommarblommor - vanliga frågor och svar

1 Jul 2020

Måste jag plantera om mina nyinköpta sommarblommor?

Svar: När du köper en växt, så kommer den i en slags kruka, som mer ska ses som ett emballage. Den är beräknad att räcka, tills du får hem den. Du bör därmed plantera om dem när du kommer hem med dem.

Stora, färdigplanterade amplar och grupper behöver du dock inte plantera om.

Den jord som mina sommarblommor stod i förra året. Kan jag använda den i år igen?

Svar: Ofta har den gamla använda jorden inte samma bra struktur som ny jord och den har även blivit kompaktare. Sedan är även den mesta näringen förbrukad. Det är alltså bättre att köpa ny jord.

Vilken jord ska jag välja till sommarblommorna?

Svar: Läs på innehållsförteckningen. Jorden bör inte bestå av enbart torv. Helst ska det finnas både lera, grov sand, lecakulor och barkmull i jorden förutom alla nödvändiga näringsämnen.

Måste jag ge växterna näring?

Svar: Den näring som finns i jorden brukar snabbt förbrukas av nyplanterade blommor och växter och tar slut. Det är bra att ersätta den förbrukade näringen, du måste gödsla. Det enklaste sättet är att hälla svag dos av flytande näring i vattnet varje gång du vattnar.

Hur mycket ska jag vattna mina sommarblommor?

Svar: Känn efter! Långt ner i krukan med fingret! Tänk på, att ett jordigt finger betyder en riktig odlare.

När ska jag vattna?

Svar: Bäst tid att vattna är tidigt på morgonen, men det går även att göra sent på kvällen. Undvik att vattna mitt på dagen när solen står högt. Vattna även då det regnar, det ger extra kick för växter och blommor.

Vilka växter ska jag välja?

Svar: Låt förnuftet bestämma och inte ögat. Även om de blommande ser lockande ut, välj de knoppiga. Om du ändå av något skäl väljer de långa med blommor, bör du klippa ner dem, innan du planterar dem.

Slutsats: Välj hellre låga, knubbiga och knoppiga än långa med utslagna blommor.

Vad du kan göra i trädgården nu i juni

12 Jun 2020

Juni månad, det är en underbar månad. Nu har värmen börjat komma och midsommar ligger bara runt hörnet. Denna månad kan man göra en hel del i sin trädgård. Bland annat passar det perfekt att nu plantera nya perenner, buskar och träd. Det finns massor av detta i de olika trädgårdsbutikerna och det är inte fel att köpa hem en massa trevliga växter.

När det gäller att vattna dina växter, passa på då det regnar. Det kanske låter udda att vattna då det regnar, men det gör att vattnet tränger ner djupare och rötterna söker sig neråt. Bra tid att vattna är på morgonen.

Ha koll på ditt grönsaksland, så att det inte kommer ohyra eller sniglar. Gallra bland dina grönsaker, så att det får plats att växa. 

Runt midsommar är det tid för din häck att klippas om du har en sådan. När det gäller gräsmattan, klipp den ofta, me inte så mycket per gång. 

Om du inte har trädgård men en balkong eller terrass, så kan det vara bra att se äver dina krukor och balkonglådor. Tillför gärna näring en gång per vecka och ta för vana att ansa och plocka bort vissna blad och blommor.