Trädgårdsskötsel för nybörjare - 10 tips

Ny på trädgårdsarbete? Bläddra i vår lista med tips och tips om att komma igång, så, plantera och skapa vilda livsmiljöer.

Trädgårdsarbete är roligt och givande. Vad kan vara trevligare än att äta mat du har odlat själv eller äta en kvällsmåltid på uteplatsen omgiven av doften av doftväxter du har odlat? Det kan vara svårt att veta när och hur man ska starta en trädgård, men vi är här för att guida dig genom processen.

Lär känna din trädgård

Innan du börjar är det en bra idé att lära känna din trädgård. Kontrollera den– är den i söderläge eller mot norr? Att veta var solen träffar marken hjälper dig att bestämma vad du ska odla var. Det är också värt att veta vilken jordtyp du har. Ta en titt på vad som växer – kamelia, magnolia och pieris kommer att berätta för dig att jorden är sur, medan frånvaron av dessa tyder på en mer alkalisk jord. Att göra ett jordtest hjälper dig ytterligare att känna till din jord och därför vilka växter du kan odla.

Planera din trädgård

Att sitta ner och planera sin trädgård är en bra utgångspunkt. På så sätt kan du komma på vad du ska odla var, snarare än att ryckas med på trädgårdscentret och sluta med ett virrvarr av växter som inte ser bra ut tillsammans och kanske inte passar dina odlingsförhållanden. Planering kommer också att göra det möjligt för dig att använda färg och struktur på ett klokt sätt, vilket hjälper dig att skapa en trädgård som ser bra ut under hela året.

Lär dig att plantera

Att plantera dina växter ordentligt kommer att säkerställa att de växer bra och lever under lång tid. Se till att du tar dig tid att rensa ogräs och förbereda jorden innan du planterar, och lägg till kompost eller gödningsmedel vid behov. Om du är osäker på hur du planterar något, leta efter instruktioner på nätet istället för att bara hoppas på det bästa. Träd som planterats för djupt kommer aldrig att trivas, och rotklumpar som sitter stolta över markytan kommer att torka ut snabbt, vilket leder till att plantan slutligen dör.

Mata och vattna plantorna regelbundet

Att veta när och hur man vattnar växter är skillnaden mellan att de lever och dör. Som en allmän regel, vattna rotklumpen snarare än bladen, eftersom det är rötterna som absorberar vattnet. Att blötlägga rotklumpen varje vecka är bättre än att vattna lite varje dag. Utfodring är också viktigt - i allmänhet bör du titta på utfodring var fjortonde dag under växtsäsongen (det är våren och sommaren), även om du kommer att behöva mata mer om du odlar i behållare.

Börja smått

När du startar ett nytt grönsaksland eller kolonilott kan det vara frestande att ta på sig allt på en gång. Det är mycket bättre att göra lite i taget. Du kan enkelt täcka områden du inte vill odla med kartong eller svart plast, för att stoppa ogräs att växa, samtidigt som du arbetar på en annan yta.

Håll ett öga på skadedjur

De flesta skadedjur i trädgården gör inte mycket skada på växterna och kan lämnas ifred - det finns massor av naturliga rovdjur som kommer att hålla dem i schack. Men ibland kan skadedjurspopulationer bli ett angrepp, och du måste agera. Att hålla utkik efter ett ökande antal skadedjur som bladlöss, sniglar och sniglar kommer att hjälpa till att hålla dina växter säkra och spara dig mycket hjärtesorg.

Använd kompost

Att kompostera köks- och trädgårdsavfall är bra för miljön, djurlivet, din handväska och även din trädgård. Låt avfallet brytas ner i ett år och använd det sedan som en kompost runt basen av växter i din trädgård och grönsaksplats.

Var inte rädd för att beskära

Att beskära växter kan verka som ett skrämmande jobb, men om du lär dig hur du gör jobbet ordentligt kommer du att belönas med växter som ser bra ut, växer bra och de kommer sannolikt att blomma och frukta bättre också. Nyckeln till framgångsrik beskärning är att veta när man ska beskära och följa anvisningarna om hur man gör snitten och formar växten.

Var snäll mot vilda djur

Många av dem som är nybörjare i trädgårdsarbete ser vilda djur som fienden - insekter och deras larver avlövar växter, fåglar äter vår frukt och möss knaprar våra ärt- och bönorfrön. Men djurlivet kan också vara användbart i trädgården. Fåglar äter en mängd olika skadedjur i trädgården, inklusive sniglar och sniglar, bladlöss och larver. Bin pollinerar våra matgrödor. En trädgård skulle inte vara hälften så trevlig utan dess vilda djur - från grodor och paddor till igelkottar, bin, fjärilar och fåglar. Att skapa livsmiljöer för dem och lära sig att dela din trädgård med dem, är nyckeln till att njuta av ditt utrymme.

Njut av din trädgård

Glöm inte att njuta av din trädgård. Se till att du tar dig tid att luta dig tillbaka och njuta av frukterna av ditt arbete. Skapa en sittgrupp där du kan sitta och läsa eller äta med vänner och familj. Plantbordar du kan njuta av från ett fönster och häng fågelmatare så att du kan titta på deras upptåg.

7 Jul 2023